Hoe zet ik een bedrijf op vanuit het buitenland?

Tegenwoordig besluiten veel ondernemers in het buitenland om in Duitsland een bedrijf op te richten. Maar is dit überhaupt mogelijk en wat zijn de vereisten hiervoor?

Wie mag vanuit het buitenland een bedrijf in Duitsland opzetten?

In principe kan elke burger van een EU-land met woonplaats in het buitenland een bedrijf met elke rechtsvorm in Duitsland oprichten. Hoewel dit wat langer duurt door de extra mailroutes, administratieve procedures en notarisafspraken, is het geen probleem voor de vestiging, toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. U dient allereerst in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning zoals de vestigingsvergunning. In de meeste gevallen kan dit gemakkelijk door de autoriteiten worden verleend vanwege de vrijheid van vestiging binnen de EU. Ook het openen van een bedrijfsaccount is doorgaans geen probleem. 

Waarop moet je letten?

Normaal gesproken zijn alle aandeelhouders en bestuurders aanwezig bij de benoeming van de notaris. Als de aankomst om financiële of tijdsredenen niet mogelijk is, kan een vertegenwoordiger de afspraak bijwonen met een notariële volmacht. De volmacht moet in het Duits worden geschreven, anders moet deze eerst worden vertaald, wat weer gepaard gaat met vertraging en extra kosten. Daarnaast heeft u, afhankelijk van het land van afgifte, ook legalisatie nodig voor de vertaalde akte van oprichting of de Haagse Apostille om de geldigheid ervan te bewijzen. Bovendien hebt u in sommige gevallen een bewijs van beroepskwalificatie nodig, omdat bepaalde ambachtelijke bedrijven een meester-vakman nodig hebben. Zelfs als de oprichters niet verplicht zijn om de Duitse taal te beheersen of te leren, is het raadzaam om op zijn minst een bepaald niveau van taalvaardigheid te hebben, omdat dit ook kan leiden tot communicatieproblemen in ernstige situaties. Zo moet er een tolk worden geregeld voor een aanstaande notarisafspraak. 

Voor de vestiging in Duitsland heeft u alleen een binnenlands vestigingsadres en een maatschappelijke zetel nodig. Dit kan zowel het woonadres van een directeur of partner zijn als het adres van een derde. Na inschrijving in het handelsregister wordt de post zonder problemen bezorgd. Op deze manier kan de bestuurszetel ongetwijfeld in het buitenland liggen. 

In het geval dat een woonadres niet kan worden bepaald, bieden wij, het zakencentrum van avigio, er een aan geschikt zakelijk adres voor uw bedrijf. In combinatie met die van ons Telefoondienstzorgen wij niet alleen voor het doorsturen van uw brieven en pakketten, maar spreken we ook met klanten in de Duitse taal. U hoeft zich daarbij geen zorgen te maken over een gebrek aan taalvaardigheid. 

Conclusie

EU-burgers kunnen zonder problemen een bedrijf in Duitsland opzetten, mits ze op bepaalde aspecten letten. Ondanks alles dient u voor individueel advies en vragen contact op te nemen met een notaris en het toekomstige handelskantoor dat verantwoordelijk is voor het bedrijf. 

Print Friendly, PDF & Email